Magyar nyelvű webmail

gmail_valtas


Minden levelezőrendszer sikere azon múlik, hogy mennyire használható a kezelőfelülete, mennyire “állnak kézre” a fontosabb funkciók. Némi elfogultsággal ugyan, de állíthatjuk, hogy a Gmail webes felületét nagyon nehéz túlszárnyalni.

Így néz ki a Gmail webes kezelőfelülete működés közben - magyarul

gmail_felulet

Az összetartozó üzenetek automatikus összefűzése nélkülözhetetlen

De ha valakinek jobban tetszik a “Re: Re: Fwd: Re: Vá: Re: Tov: Re: üzenet” cím…
A Gmail automatikusan összefűzi a válasz- és továbbított leveleket, és kibonthatóan / összecsukhatóan egymás alá teszi.
Íme egy példa:

gmail_osszefuzes

Egy postafiókban több emailcímet / email csoportot is kezelhetünk

Nem csak arról van szó, hogy az egy postafiókhoz rendelt alias emailcímeket használhatjuk kimenő címként, hanem felvehetjük küldőként azokat az email csoportokat, amelyeket egy csapat használ, például nálunk a különböző szolgáltatások ügyfélszolgálatai. Ráadásul bekapcsolhatjuk, hogy mindig azt az emailcímet használja a Gmail feladónak, amelyikre érkezett a megválaszolandó email. Ez rendkívüli módon megkönnyíti a csoportmunkát, a közös levelezést. Ilyen többfiókos beállítást nem csak egy domainen belül lehet beállítani, hanem tetszőleges számú alias domaint rendelhetünk egy Gmail által üzemeltetett domainhez, így egy központi helyen tudjuk intézni az egész levelezésünket, mégis kifelé úgy látszik, mintha mindegyik cím egy külön postafiók lenne. Külön öröm, hogy ilyen esetben a sokat szidott “On behalf of”, azaz a “más nevében küldött” megjegyzést nem teszi hozzá a Gmail a kimenő üzeneteinkez, természetesen csak akkor, ha minden domaint átállítottunk a Gmail rendszerére.

gmail_tobb_fiok

Többszintű címkézés, automatikus szabályok

A Gmail alapvetően más logika alapján szervezi az emaileket, mint a hagyományos levelezőrendszerek. Utóbbiak általában (akár többszintű) mappaszerkezetbe engedik rendezni az üzeneteket, és a levelezésünkben az üzenet az alapegység. Ha egy üzenetet több helyen is el szeretnénk tárolni, úgy több mappába kell másolnunk, ami több helyet igényel.

A Gmail üzenetek helyett mindig összefűzött beszélgetésekben gondolkodik: eredeti üzenet, arra adott válaszok, továbbított levelek (lásd fentebb); és egy ilyen beszélgetésre egyidőben több címke is ráhúzható, akár kézzel, akár automatikusan (lásd lentebb). Az üzenetek csak egy példányban tárolódnak, de bármelyik címke alapján keresünk, ugyanazt az üzenetet fogjuk megtalálni.

A szűrők, másképpen automatikus szabályok segítenek eligazodni a rengeteg beérkező üzenet között: általunk alkotott feltételeknek megfelelően húz rá üzeneteinkre címkéket, archiválja azokat (kiveszi a bejövő levelek közül), átirányítja, esetleg olvasottá tesz. Ezek a szabályok természetesen akkor is működnek, amikor nem vagyunk belépve a levelezőrendszerre.
Néhány szemléltető példa most, a szabályokkal később részletesen is fogunk foglalkozni.

gmail_szuro_feltetel

gmail_szuro_akcio

gmail_szuro_lista

Nos, tetszik?

12.151 Comments