Spam és vírusszűrés

gmail_spam_virus_szures


Az email vírusszűrés viszonylag egyszerű dolog, minden mellékletet kézbesítés nélkül ellenőrizni kell valamilyen víruskeresővel. Azért itt is merülnek fel…

Kérdések, amelyeket néha nem is egyszerű megválaszolni:

 • mit tegyünk ha jelszóval védett melléklet érkezik? Ha beengedjük ellenőrzés nélkül, vírust tartalmazhat. Ha kitiltjuk, a címzettnek nem lehet titkosított állományt küldeni.
 • mit tegyünk, ha egy címről vírusos email érkezik? A feladót értesítsük? Vagy a címzettet? Volt idő, amikor százasával potyogtak be az ilyen levelek, ilyenkor ez sem volt megoldás. De ha nem kap értesítést a címzett, esetleg egy kolléga fertőzött gépéről küldött levél sem jön át, és ennek tényéről sem szerzünk tudomást.

A spamszűrés már egy komolyabb történet, itt sokszor nem lehet feketén-fehéren eldönteni egy levélről hogy spam-e vagy sem. Általában elemzés után egy skálán értékelik a spamszűrők a beérkező leveleket, és beállítás kérdése, hogy milyen érték felett mit tesz vele: nem kézbesíti, vagy pedig megjelölve kézbesíti. A megjelölés is történhet háromféleképpen:

 • a levél címsorába beilleszt egy megjegyzést, pl. [SPAM]. Véleményem szerint ez egyenesen emberiség elleni bűntett, főleg mert általában olyan levelekbe illeszti bele, amelyek a határmesgyén mozognak spam és legitim levél között. Az eredmény tárgya néhány levélváltás után: “Re: [SPAM] Vá: Re: Fwd: [SPAM?] Re: [Possible SPAM] Meghívó”
 • rátesz egy flag-et (jelzőt) a levél forrásába. Ezt az üzenetben normál esetben nem látjuk, viszont a levelezőkliensek már tudnak fele mit kezdeni, például általunk meghatározott szabályok alapján tudják az üzenetet törölni, mappába helyezni, vagy adott esetben címkézni, ha valakinek mégis ez tetszene.
  Például az általunk eddig használt McAfee spamszűrő szerver az alábbi megjegyzést tette egy levélhez, láthatjuk benne a spam minősítés értékét, és azokat a szabályokat, amelyek ezt az értéket összehozták.
X-NAI-Spam-Level: *
X-NAI-Spam-Score: 1
X-NAI-Spam-Rules: 3 Rules triggered
HTML_TAG_BALANCE_BODY=0.5, MIME_BASE64_LATIN=0.5, HTML_MESSAGE=0
 • beledobja egy mappába

És persze mit sem ér az egész szűrőrendszer, ha a szabályok nem naprakészek. Ezért is használtunk eddig egy valódinak látszó, hardveres vírus- és spamszűrő tárgyat. Azért a “valódinak látszó” csalódott megnevezés, mert igazából ez sem más mint egy Linux, rajta egy ingyenes SpamAssassin spamszűrő, és egy folyamatosan frissülő spamszabály adatbázis. Ha jól meggondoljuk, ez utóbbiért fizettünk 2 évvel ezelőtt néhány millió forintot. :(

A Google abszolút elvitathatlanul a ma létező legmagasabb szintű technológiát birtokolja a szövegelemzés terén. Kérdés: vajon mennyire volt nehéz ebből a bizonyított tudásból egy fantasztikus spamszűrőt alkotni?

Tanítás: ez spam, ez nem spam, avagy a fals pozitívok és fals negatívok

Minden rendszer tévedhet: sokszor egy normális levél spamnek nézhet ki, és egy spam is nézhet ki teljesen közönséges levélnek. Egy tisztességes levelezőrendszernek lehetőséget kell biztosítania arra, hogy egy-egy esetben minősíthessünk egy üzenetet spamnek vagy éppen “rendes” levélnek. És persze elvárjuk azt is, hogy a rendszer ebből tanuljon.

A Gmail szépen bedobálja a spameket egy mappába, ami “rendes” levelezőkliensen (pl. Outlook, Thunderbird) is látható és tanítható egyszerűen üzenetek mappák közötti átmozgatásával. Tapasztalatunk szerint (napi átlag 15.000 beérkező email) a Gmail spamszűrője legalább 99.9% pontossággal dolgozik. Ezzel lehet vitatkozni, de csak kipróbálás után érdemes.

Szerver- vagy kliensoldai spamszűrés

Sokan rendkívül elégedetten nyugtázzák magukban, hogy a spam mint probléma kipipálva, hiszen az Outlook / Thunderbird / Apple Mail beépített spamszűrője milyen remekül működik. Ez alapvetően még igaz is lehet, azonban…

 • a spamek már letöltődtek a helyi gépre, ezzel egy kicsit foglalva a sávszélességet
 • mi van akkor, ha én a leveleimet mondjuk mobilklienssel (iPhone vagy bármilyen okostelefon) akarom megnézni? Ott még nem járt a gépre telepített spamszűrő…
 • vagy mondjuk át szeretnék költözni egy másik gépre, ne adj’ Isten több gépet is használok egyszerre, egy közös IMAP postafiókot használva (ez teljesen normális eset). Ilyenkor mi lesz az összeszedett spam tanulási információkkal?
 • egy kicsit mások a nagyságrendek a tanítás terén. Én amíg egyedül tanítgatom a magányos levelezőprogramot a gépemen, addig…

a Google ugyanazt a spamet megkapja egyszerre mondjuk 10 millió példányban. Vajon ki fog hamarabb rájönni, hogy a levél spam?

Vannak dolgok, amelyekkel nem érdemes vitatkozni, és ez a tény is ilyen: a Gmail spamszűrője egészen kivételesen jól működik.

Egy kis demo:

Címkék: , , ,

13 Comments

 • spam-nek jelöl, mikor nem kellene szerint:

  Szia!

  Problémám van a Google Spam filterével. A webshop oldal, amit csinálok regisztrációnál aktiváló emailt küld a felhasználóknak. ez a gmail fiókoknál rendszerint spam mappában landol. hogyan lehet ezt orvosolni? van vmi ötleted?

  előre is köszi:

  szunyog

 • Kruska Tibor szerint:

  szia

  amit legelőször megtennék ilyen esetben: a kimenő regisztrációs email domainjéhez tartozó zónafileban beállítanám az SPF rekordban legitim küldőnek a webshop levelezőszerverét. Ez az ellenőrzés még a tartalmi átvizsgálás előtt van, ez levesz a spamszűrő érzékenységéből. Ha ez sem lenne elég, akkor a tartalommal is kell egy kicsit foglalkozni: megnézni a regisztrációs levelet egy pár spamszűrőben, milyen gondokat talált, és azokra valami kerülőutat keresni.

  Ha egy ilyen regisztrációs emailt megnyitsz gmailben, kérd le a levél forrását.

  Ha ezt látod benne, akkor nem jó a beállítás:

  Received-SPF: neutral (google.com: x.x.x.x is neither permitted nor denied by best guess record for domain…

  Valahogy így kellene kinéznie:
  Received-SPF: pass (google.com: domain of x.y@z.hu designates x.x.x.x as permitted sender)

  üdv
  Tibor

 • Elek szerint:

  McAfee Total Protection 2010-et hasznalok.Az lenne a kerdesem,hogy lehetseges-e,hogy a kimeno levelemben egy alairas legyen a McAfee-tol,hogy ellenorizte a levelem es tiszta,vagyis virusmentes.Lattam,hogy peldaul az Este termeket hasznaloktol kapok gyakran levelet,hogy ala irta az Eset,hogy ellenorizte a levelet es hogy tiszta.Hogyan kell beallitani?Elore nagyon koszonom a vallaszt!

 • how to configure best cable the best modem for xbox 360…

  Gmail saját domainen - blog » Blog Archive » Spam és vírusszűrés…

 • Leontovichtit szerint:

  Russian cuisine recipes with photos http://0gogo.ru/kitchen - soups of Russian cuisine recipes with photos

 • Helseaid79r szerint:

  http://www.autowydech.pl/?wyjazd-z-bramy,48
  Purchasing a new or used car could be a challenging approach unless you know what you really are performing. By teaching yourself about vehicle store shopping prior to deciding to head to the dealership, you can make issues simpler yourself. The following tips will help the next shopping vacation become more satisfying.

  Generally provide a auto technician along when searching for a brand new car. Vehicle retailers are notorious for promoting lemons and you may not wish to be their after that sufferer. If you can not get yourself a auto technician to consider cars along, at least ensure that you have him evaluate your final selection before you buy it.

  Know your limits. Before starting buying for your forthcoming automobile or vehicle, choose how much you can afford to pay out, and stay with it. Don’t forget about to add desire for your calculations. You can expect to pay out all around 20 percent as a down payment too, so prepare yourself.

  Prior to visiting a dealer, know what sort of car you need. Study each one of you options before store shopping to help you evaluate which works for your financial allowance and family demands. Seek information to determine how much you should be paying to get a prospective vehicle.

  Before you sign any commitment spend some time to read each and every line, such as the fine print. If you have anything outlined that you just do not fully grasp, usually do not signal up until you purchase an answer which you understand. Unsavory salesmen are able to use a binding agreement to place many charges that have been not discussed.

  If you keep your previous suggestions under consideration next time that you simply go looking for a automobile, you will end up very likely to obtain a good deal. Getting a auto does not have to become frustration. Use the tips out of this article and you can obtain the auto you need in a very good price.

 • PillsStoreer szerint:

  Don’t know where you can find cheap Motrin? We’ve got a perfect solution! Buy it now for 1.09 USD and use it for your good!

 • Mellonems szerint:

  If you want to shed pounds, but tend to put snack foods regularly, see if you can find baked versions of your favorite items. They’re have anent 30% less flabby and calories and numerous people cannot demand that the contrast
  medicine x dimagrire
  je veux mincir
  maigrir proteine

 • Dentalsum szerint:

  Кто нибудь нибудь делал себе протезирование зубов? Что можете посоветовать?

  Андрущенко Остап:
  Цены на протезирование зубов, имплантация с моментальной нагрузкой цена, виниры цена, лечение зубов ценаВ цену включено анестезия вне зависимости от вида и объема, все манипуляции и материалы по лечению канала, включая удаление старой пломбы, последующая пломбировка канала, временная пломбировка коронковой части зуба при необходимости, дальнейшие осмотры. В цену включено анестезия вне зависимости от вида и объема, все манипуляции и материалы по лечению каналов, включая удаление старой пломбы, последующая пломбировка каналов, временная пломбировка коронковой части зуба при необходимости, дальнейшие осмотры. В цену включено анестезия вне зависимости от вида и объема, все манипуляции и материалы по лечению каналов, включая удаление старой пломбы, последующая пломбировка каналов, временная пломбировка коронковой части зуба при необходимости, дальнейшие осмотры, имплантации зубов цены . В цену включено анестезия вне зависимости от вида и объема, все манипуляции и материалы по лечению канала, включая распломбировку канала, последующая пломбировка канала, временная пломбировка коронковой части зуба при необходимости, дальнейшие осмотры. В цену включено анестезия вне зависимости от вида и объема, все манипуляции и материалы по лечению каналов, включая распломбировку каналов, последующая пломбировка каналов, временная пломбировка коронковой части зуба при необходимости, дальнейшие осмотры. В цену включено анестезия вне зависимости от вида и объема, все манипуляции и материалы по лечению каналов, включая распломбировку каналов, последующая пломбировка каналов, временная пломбировка коронковой части зуба при необходимости, дальнейшие осмотры..

 • RalphGoofs szerint:

  Ламинин Laminine LPGN Тернополь в Тернополе от 28 usd с доставкой на дом http://1541.ru +38097-613-1437

Komment írása