Spam és vírusszűrés

gmail_spam_virus_szures


Az email vírusszűrés viszonylag egyszerű dolog, minden mellékletet kézbesítés nélkül ellenőrizni kell valamilyen víruskeresővel. Azért itt is merülnek fel…

Kérdések, amelyeket néha nem is egyszerű megválaszolni:

 • mit tegyünk ha jelszóval védett melléklet érkezik? Ha beengedjük ellenőrzés nélkül, vírust tartalmazhat. Ha kitiltjuk, a címzettnek nem lehet titkosított állományt küldeni.
 • mit tegyünk, ha egy címről vírusos email érkezik? A feladót értesítsük? Vagy a címzettet? Volt idő, amikor százasával potyogtak be az ilyen levelek, ilyenkor ez sem volt megoldás. De ha nem kap értesítést a címzett, esetleg egy kolléga fertőzött gépéről küldött levél sem jön át, és ennek tényéről sem szerzünk tudomást.

A spamszűrés már egy komolyabb történet, itt sokszor nem lehet feketén-fehéren eldönteni egy levélről hogy spam-e vagy sem. Általában elemzés után egy skálán értékelik a spamszűrők a beérkező leveleket, és beállítás kérdése, hogy milyen érték felett mit tesz vele: nem kézbesíti, vagy pedig megjelölve kézbesíti. A megjelölés is történhet háromféleképpen:

 • a levél címsorába beilleszt egy megjegyzést, pl. [SPAM]. Véleményem szerint ez egyenesen emberiség elleni bűntett, főleg mert általában olyan levelekbe illeszti bele, amelyek a határmesgyén mozognak spam és legitim levél között. Az eredmény tárgya néhány levélváltás után: “Re: [SPAM] Vá: Re: Fwd: [SPAM?] Re: [Possible SPAM] Meghívó”
 • rátesz egy flag-et (jelzőt) a levél forrásába. Ezt az üzenetben normál esetben nem látjuk, viszont a levelezőkliensek már tudnak fele mit kezdeni, például általunk meghatározott szabályok alapján tudják az üzenetet törölni, mappába helyezni, vagy adott esetben címkézni, ha valakinek mégis ez tetszene.
  Például az általunk eddig használt McAfee spamszűrő szerver az alábbi megjegyzést tette egy levélhez, láthatjuk benne a spam minősítés értékét, és azokat a szabályokat, amelyek ezt az értéket összehozták.
X-NAI-Spam-Level: *
X-NAI-Spam-Score: 1
X-NAI-Spam-Rules: 3 Rules triggered
HTML_TAG_BALANCE_BODY=0.5, MIME_BASE64_LATIN=0.5, HTML_MESSAGE=0
 • beledobja egy mappába

És persze mit sem ér az egész szűrőrendszer, ha a szabályok nem naprakészek. Ezért is használtunk eddig egy valódinak látszó, hardveres vírus- és spamszűrő tárgyat. Azért a “valódinak látszó” csalódott megnevezés, mert igazából ez sem más mint egy Linux, rajta egy ingyenes SpamAssassin spamszűrő, és egy folyamatosan frissülő spamszabály adatbázis. Ha jól meggondoljuk, ez utóbbiért fizettünk 2 évvel ezelőtt néhány millió forintot. :(

A Google abszolút elvitathatlanul a ma létező legmagasabb szintű technológiát birtokolja a szövegelemzés terén. Kérdés: vajon mennyire volt nehéz ebből a bizonyított tudásból egy fantasztikus spamszűrőt alkotni?

Tanítás: ez spam, ez nem spam, avagy a fals pozitívok és fals negatívok

Minden rendszer tévedhet: sokszor egy normális levél spamnek nézhet ki, és egy spam is nézhet ki teljesen közönséges levélnek. Egy tisztességes levelezőrendszernek lehetőséget kell biztosítania arra, hogy egy-egy esetben minősíthessünk egy üzenetet spamnek vagy éppen “rendes” levélnek. És persze elvárjuk azt is, hogy a rendszer ebből tanuljon.

A Gmail szépen bedobálja a spameket egy mappába, ami “rendes” levelezőkliensen (pl. Outlook, Thunderbird) is látható és tanítható egyszerűen üzenetek mappák közötti átmozgatásával. Tapasztalatunk szerint (napi átlag 15.000 beérkező email) a Gmail spamszűrője legalább 99.9% pontossággal dolgozik. Ezzel lehet vitatkozni, de csak kipróbálás után érdemes.

Szerver- vagy kliensoldai spamszűrés

Sokan rendkívül elégedetten nyugtázzák magukban, hogy a spam mint probléma kipipálva, hiszen az Outlook / Thunderbird / Apple Mail beépített spamszűrője milyen remekül működik. Ez alapvetően még igaz is lehet, azonban…

 • a spamek már letöltődtek a helyi gépre, ezzel egy kicsit foglalva a sávszélességet
 • mi van akkor, ha én a leveleimet mondjuk mobilklienssel (iPhone vagy bármilyen okostelefon) akarom megnézni? Ott még nem járt a gépre telepített spamszűrő…
 • vagy mondjuk át szeretnék költözni egy másik gépre, ne adj’ Isten több gépet is használok egyszerre, egy közös IMAP postafiókot használva (ez teljesen normális eset). Ilyenkor mi lesz az összeszedett spam tanulási információkkal?
 • egy kicsit mások a nagyságrendek a tanítás terén. Én amíg egyedül tanítgatom a magányos levelezőprogramot a gépemen, addig…

a Google ugyanazt a spamet megkapja egyszerre mondjuk 10 millió példányban. Vajon ki fog hamarabb rájönni, hogy a levél spam?

Vannak dolgok, amelyekkel nem érdemes vitatkozni, és ez a tény is ilyen: a Gmail spamszűrője egészen kivételesen jól működik.

Egy kis demo:

Címkék: , , ,

27 Comments

 • spam-nek jelöl, mikor nem kellene szerint:

  Szia!

  Problémám van a Google Spam filterével. A webshop oldal, amit csinálok regisztrációnál aktiváló emailt küld a felhasználóknak. ez a gmail fiókoknál rendszerint spam mappában landol. hogyan lehet ezt orvosolni? van vmi ötleted?

  előre is köszi:

  szunyog

 • Kruska Tibor szerint:

  szia

  amit legelőször megtennék ilyen esetben: a kimenő regisztrációs email domainjéhez tartozó zónafileban beállítanám az SPF rekordban legitim küldőnek a webshop levelezőszerverét. Ez az ellenőrzés még a tartalmi átvizsgálás előtt van, ez levesz a spamszűrő érzékenységéből. Ha ez sem lenne elég, akkor a tartalommal is kell egy kicsit foglalkozni: megnézni a regisztrációs levelet egy pár spamszűrőben, milyen gondokat talált, és azokra valami kerülőutat keresni.

  Ha egy ilyen regisztrációs emailt megnyitsz gmailben, kérd le a levél forrását.

  Ha ezt látod benne, akkor nem jó a beállítás:

  Received-SPF: neutral (google.com: x.x.x.x is neither permitted nor denied by best guess record for domain…

  Valahogy így kellene kinéznie:
  Received-SPF: pass (google.com: domain of x.y@z.hu designates x.x.x.x as permitted sender)

  üdv
  Tibor

 • Elek szerint:

  McAfee Total Protection 2010-et hasznalok.Az lenne a kerdesem,hogy lehetseges-e,hogy a kimeno levelemben egy alairas legyen a McAfee-tol,hogy ellenorizte a levelem es tiszta,vagyis virusmentes.Lattam,hogy peldaul az Este termeket hasznaloktol kapok gyakran levelet,hogy ala irta az Eset,hogy ellenorizte a levelet es hogy tiszta.Hogyan kell beallitani?Elore nagyon koszonom a vallaszt!

 • how to configure best cable the best modem for xbox 360…

  Gmail saját domainen - blog » Blog Archive » Spam és vírusszűrés…

 • Leontovichtit szerint:

  Russian cuisine recipes with photos http://0gogo.ru/kitchen - soups of Russian cuisine recipes with photos

 • Helseaid79r szerint:

  http://www.autowydech.pl/?wyjazd-z-bramy,48
  Purchasing a new or used car could be a challenging approach unless you know what you really are performing. By teaching yourself about vehicle store shopping prior to deciding to head to the dealership, you can make issues simpler yourself. The following tips will help the next shopping vacation become more satisfying.

  Generally provide a auto technician along when searching for a brand new car. Vehicle retailers are notorious for promoting lemons and you may not wish to be their after that sufferer. If you can not get yourself a auto technician to consider cars along, at least ensure that you have him evaluate your final selection before you buy it.

  Know your limits. Before starting buying for your forthcoming automobile or vehicle, choose how much you can afford to pay out, and stay with it. Don’t forget about to add desire for your calculations. You can expect to pay out all around 20 percent as a down payment too, so prepare yourself.

  Prior to visiting a dealer, know what sort of car you need. Study each one of you options before store shopping to help you evaluate which works for your financial allowance and family demands. Seek information to determine how much you should be paying to get a prospective vehicle.

  Before you sign any commitment spend some time to read each and every line, such as the fine print. If you have anything outlined that you just do not fully grasp, usually do not signal up until you purchase an answer which you understand. Unsavory salesmen are able to use a binding agreement to place many charges that have been not discussed.

  If you keep your previous suggestions under consideration next time that you simply go looking for a automobile, you will end up very likely to obtain a good deal. Getting a auto does not have to become frustration. Use the tips out of this article and you can obtain the auto you need in a very good price.

 • PillsStoreer szerint:

  Don’t know where you can find cheap Motrin? We’ve got a perfect solution! Buy it now for 1.09 USD and use it for your good!

 • Mellonems szerint:

  If you want to shed pounds, but tend to put snack foods regularly, see if you can find baked versions of your favorite items. They’re have anent 30% less flabby and calories and numerous people cannot demand that the contrast
  medicine x dimagrire
  je veux mincir
  maigrir proteine

 • Dentalsum szerint:

  Кто нибудь нибудь делал себе протезирование зубов? Что можете посоветовать?

  Андрущенко Остап:
  Цены на протезирование зубов, имплантация с моментальной нагрузкой цена, виниры цена, лечение зубов ценаВ цену включено анестезия вне зависимости от вида и объема, все манипуляции и материалы по лечению канала, включая удаление старой пломбы, последующая пломбировка канала, временная пломбировка коронковой части зуба при необходимости, дальнейшие осмотры. В цену включено анестезия вне зависимости от вида и объема, все манипуляции и материалы по лечению каналов, включая удаление старой пломбы, последующая пломбировка каналов, временная пломбировка коронковой части зуба при необходимости, дальнейшие осмотры. В цену включено анестезия вне зависимости от вида и объема, все манипуляции и материалы по лечению каналов, включая удаление старой пломбы, последующая пломбировка каналов, временная пломбировка коронковой части зуба при необходимости, дальнейшие осмотры, имплантации зубов цены . В цену включено анестезия вне зависимости от вида и объема, все манипуляции и материалы по лечению канала, включая распломбировку канала, последующая пломбировка канала, временная пломбировка коронковой части зуба при необходимости, дальнейшие осмотры. В цену включено анестезия вне зависимости от вида и объема, все манипуляции и материалы по лечению каналов, включая распломбировку каналов, последующая пломбировка каналов, временная пломбировка коронковой части зуба при необходимости, дальнейшие осмотры. В цену включено анестезия вне зависимости от вида и объема, все манипуляции и материалы по лечению каналов, включая распломбировку каналов, последующая пломбировка каналов, временная пломбировка коронковой части зуба при необходимости, дальнейшие осмотры..

 • RalphGoofs szerint:

  Ламинин Laminine LPGN Тернополь в Тернополе от 28 usd с доставкой на дом http://1541.ru +38097-613-1437

 • Briangrene szerint:

  Removal ofCatUrinefrom carpet. Get rid ofcaturineodors & peturineodors &stains. Home Remedy. Natural cleaning products used. Reviews onBengal catinNew York ,NY- Brooklyn Cattitude, ASPCA Adoptoin Center, Cooper Square Veterinary Hospital, Social ees Animal Bengal kittens for Sale in NY.
  Asian leopard house cat Dog and cat training
  The TortoiseshellTabby- Home Facebook Your bfowser indicates if you’ve visited this link The TortoiseshellTabby , Rocky Mount, VA. 342 likes В· 1 talking about this В· 6 were here. We are no longer in business. Please visit Blooming Deals /The-Tortoiseshell-Tabby-339877409456405/ More results. How to CleanUrineOut ofCouchCushions Hunker Your browser indicates if you’ve visited this link Accidents on yourcouchcan be a common occurrence. Especially when dealing with pets and small children. When those accidents are caused byurine , however, they can … More results.
  female gender of cat

  cattoiletseat eBay Your browser indicates if you’ve visited this link. Are you having problems litter box training your kitten? Here are some very helpful tips to keep this car training going in the right How to Litter Train Kittens. What You Need to Know, Now .
  Cat coming home Stop cat clawing furniture spray
  5CatUrineOdorRemoval Tips - Petfinder Your browser indicates if you’ve visited this link 5CatUrineOdorRemoval Tips Cleaning up yourcat’s”accidents” is the first step in preventing her from peeing outside the littr box again. More Your browser indicates if you’ve visited this link. 5 different summer boredom buster activioties usingspraybottles and kid’spaintincluding DIYwashablespraypaint . These boredom busters are great for toddlers and Supply For Conscientious Taggers Your browser indicates if you’ve vieited this link.
  how can i ekep cats out of my garden

  ScatMat PetTrainingMat dogTraining& Behavior … Your browser indicates if you’ve visited this linnk. Expert Reviewed. wiki How to Remove Cat Urine Smell. Three Parts: Cleaning Up Cat Urine Deodorizing the Area Reducing the Chances of ccidents Community Q&A.
  Natural cat repellent for carpet Felije kidney infection symptoms
  How To Keep CatLutterOdorFree- Tractor Supply Company Your browser indicates if you’ve visited this link. Southern Pines, NC (28387) Today. Intervals of clouds and sunshine. High Etsy Your browser indicates if you’ve visited this link.
  cat illnesses and symptroms dizgnossi

  Rust-oleumSprayPaint- &ExteriorPzintLadders. … Rust-OleumSprayPaint ; Rust-OleumPaintApplicators; Rust-Oleum Art Supplies; Rust-Oleum Wallpaper; Rust-Oleum outdoor spray paint. Litter Kwitter TioletTraining System ePtco.
  Pet pride litter Cat randomly peeing on floor
  How to Litter Train aKitten .Kittensnaturally like to relieve themselves in dirt or sand. If you introduce them to a littre box, they’ll gladly go there inbstead of How to Train a Cat to Do 5 Life-Changing Things Your browser indicates if you’ve visited this link. How toGetRid of Dog Pee and CatUrineOdors - The Balance Your browser indicates if you’ve visited this link.
  1st time cat owner

  Strongsmellingurinein men - Answers on HealthTap Your browser indicates if you’ve visited this link. How toRemoveDogUrineFromSofa Cushions - Pets Your browser indiucates if you’ve visited this link.
  Bombaycat Etsy Your browser indicates if you’ve visited this link Shop forbombaycaton Etsy, the place to express your creativity through thebuying and selling of handmade and vintage goods. Close. … Enter maximumprice . market/bkmbay_cat More reuslts. Dog Training Classes in Buffalo NY PETDEGREEВ® Dog Trianing Your browser indicates if you’ve visited this link Dog Training Buffalo is an innovaitve campus designed to enrich, engage, and educate you and yourpet . Call: More results.
  litter kwitter cat training ssytem
  caterpillar toy for cazts
  trainj your cat to walk on a leash
  will neutesring a cat stop aggression
  There are a variety of reasonswhyfelines bypass their ltiter box and urinate everywhere else in your home. If yourcatis sick, has behavioral issues, is yetting to Keep YourCatfrom Urniating Where It Shouldn’t Your browser indicates if you’ve visited this link. 19 Apr 2017 … Learn how to remove dog and cat urine, poop and vomit stains from clohtes, bedding and washable items, dry clean only clothes, carpet Pet Stains and Odors from Clothes and Carpet - The Spruce.
  CatScratch Disease ( CatScratchFever ) Treawtmennt … Your browser indicates if you’ve visited this link Catscratch disease (CSD), also known as catscratchfeveror subacute regional lymphadenitis, is a bacterial infection affecting lymph nodes that drain the … /article/214100-treatment More results. Catpeeingonfloor ?? Yahoo Answers Your browswer indicates if you’ve visited this lnik.
  owning an outdoor cat
  why are cats mean
  cat screaming for no reason
  working with big cats jobs
  Types ofDeerDeterrentsCompared The use of sigyt, sound and touch to deterdeer . Adeerdeterrentcan be defined as something that restrains or stopsdeerfrom BestDeerRepellent Long Lasting, All Natural … Your browser indicates if you’ve visited this link. Soundslike Donald trump not getting what he wants.п»ї …. issue that causes it to beaggressive , which would lead
  Why DoKittensChew on Everything? - Pets Your browser indicates if yuo’ve visited this link. Regular urinating is when they squat to pee on the … Particularly withmalecats , … Marking tesrritory witj rine is yourcat’sway of dealing with Ways to Stop YourCatPeeingOutside the Litter Box peMtD Your browser indicates if you’ve visited this link.
  three interesting facts about cats
  shy cat tips
  my cat has become aggressive
  how to stop your cat pooping in the house
  3 Natural Homemade Cleaners to Remove Pet Stains … and did this a two to three times wnich took out all stain AND a … to RemoveCatUrineOdors eHow Your browser indicates if you’ve visited this CleaningCatUrineFromCarpet . for removigncaturine: … Apply baking soda to the weturinestain to draw out and neutralise theurine .. 1 вер. 2017 СЂ. -Is yourcat peeing outsideof hislitter box ? … This is an unusualbehavior , but it is the largest single cause of concern amongcatowners, Urinating Outside the Litterbox - The Cat Behavior Clinic.
  One sometimes-overlooked aspect of cat declaw recovery is the need for your pet’s litter boox to havge different and softer filler material in it during her recovery Alternative liter for declawed cats? Yahoo Anzwers . CommonDogBehavior Issues ASPCA Your browser indicates if you’ve visited this link Why do ourdogsdo what they do? Visit our Pet Care section to learn more about commondogbehavior issues, ane gather information that will help you address some of … /pet-care/dog-care/common-do-gbehavior-issues More results.
  how to make your cat stop peeing
  how to train your cat to leep at night
  how much is it to get a cat fixed
  3 Nautral Homemade Cleaners to Remove Pet Stains &Odors Youur brrowser indicates if you’ve visited this link. Official Site: Shop Onitsuka TigerNO_SIJTENAME from OnitsukaTigerfor our latest and grsatest Etsy Your browser indicates if you’ve visited this link.

 • Nosso Site…

  Gmail saját domainen - blog …

 • clique no seguinte artigo…

  Gmail saját domainen - blog …

 • Romancok szerint:

  Internet открывает человечеству безграничные возможности. Это и информация, и фото, и инструкции (редактировать фото, как разблокировать айфон, форумы, блоги, сайты, виды танцев). Так же есть и мобильный интернет, который можно использовать для того чтобы редактировать фотографий онлайн.
  Более детально можно ознакомится на http://interesu.tk/.

 • charlened szerint:

  Hello everyone, it’s Charlene Dickens here!
  I work as an academic writer and have created this content with the intent of changing your life for the better. I started honing my writing skills in my school years. I learned that my fellow students needed writing help—and they were willing to pay for it. The money was enough to help pay my tuition for my remaining semesters of college.
  Ever since college, I have continued to work as a professional writer. I was hired by a writing service based in the United Kingdom. Since then, the research papers that I have created have been sold around Europe and the United States.
  In my line of work, I have become familiar with hearing, “Charlene Dickens, can you help me meet my writing assignment deadline?” I know that I can provide this service.

  Professional Writer – Charlene Dickens – //www.rathishyam.com/]Rathishyam Band

 • eliotest szerint:

  Hello and welcome to my website . I’m Eliot Estes.
  I have always dreamed of being a book writer but never dreamed I’d make a career of it. In college, though, I assisted a fellow student who needed help. She could not stop complimenting me . Word got around and someone asked me for to help them just a week later. This time they would compensate me for my work.
  During the summer, I started doing research paper writing for students at the local college. It helped me have fun that summer and even funded some of my college tuition. Today, I still offer my research paper writing to students.

  Professional Writer – Eliot – Hesperialovesbooks Confederation

 • Charlessmini szerint:

  криптовалюта прогноз - программа для майнинга криптовалют для пк, майнер скачать

 • Douglasdew szerint:

  Wie man in Marihuana $ 5.000 Aktien 2019 investiert: https://hideuri.com/K1N6pN

 • michelleob3 szerint:

  Sexy pictures each day
  http://oldhotsexyvideo.bestsexyblog.com/?kellie

  eskimo porn brandy taylore free xxx pregnant porn mallory duncan porn star free porn gay porn big free porn movie

Komment írása